Passiebloemen.nl  Hybriden Cultivars

  Door Henk Wouters                                                                       

                                                                   Terug naar beginpagina Een global wetenschappelijk overzicht van de passiflorafamilie ver passiebloem hybriden.  Bijke de wondere wereld van de botanische passieflorasoorten Kweektips en veel gestelde vragen. Links naar andere passiflora sites en sites waar U passiebloemen kunt kopen. Beschrijving van de legende van de passiebloem 

 

 

Naast de vele passifora soorten bestaan er ook veel cultivars, meestal zgn F1 hybriden. Dit zijn door de mens gemaakte kruisingen tussen twee soorten. Hiervan bestaan honderden geregistreerde cultivars ( zie onze link pagina voor de officiele Registrar). Zelf heb ik ook een aantal hybriden gekweekt, waarvan er een aantal wereldwijd gekweekt worden.Deze vindt U hier   Een eigenschap van een passiflorahybride kan bijvoorbeeld bloeivriendelijk, een mooiere kleur, grotere bloem, lekkerder fruit, enz zijn. Met de bekende pasisflora caerulea, de soort zoals wij die kennen, zijn veel kruisingen gemaakt. De meeste zijn gemakkelijk te kweken.  Een van de oudste nog steeds verkrijgbare cultivars is P. Violacea ( in de volksmond "rose passiebloem) genaamd. Door de ontdekking en het in kultuur brengen van bijzondere soorten in de jaren 90 en 2000 zoals P. gritensis, loefgrenii, amethystina en insignis  zijn er veel bijzondere planten op de markt gekomen welke superioeur zijn in kleur, bloeiwijze en grootte. OP de site van mijn collega kweker Myles Irvine in Engeland  is de meest actule lijst van hybriden gepubliceerd door de bevoegde autoriteit op dit gebied: Passiflora Society International waar ook een groot aantal van mijn planten geregistreerd zijn.. U vindt deze site onder de knop "Links". In Nedeland neemt de belangstelling door de consument  voor passiebloemen de laatste jaren helaas iets af.  Dit komt voornamelijk omdat passiflora's niet supergemakkelijk te onderhouden zijn. Ze hebben toch wat aandacht nodig maar dan heb je natuurlijk wel iets bijzonders. 

Enkele foto's en beschrijvingen van nieuwe bijzonder planten:

 

P. Heavenly Blue met zeer helder blauwe bloemen van ca 10 cm doorsnede.

P. Fantasma met felrose 15 cm grote bloemen. Deze kruising is er een van twee ondersoorten ( passiflora en tacsonia) die men tot voor kort voor onmogelijk hield.

P. Grandioso, een van s'werelds grootste cultivars met ruim 17 cm grote bloemen en eetbare vruchten, een kruising van P. insignis en een P. pinnastipula varieteit uit Bolivia.

P. Ariane (prinses Ariane) heeft een supervolle corona van maar lierst 8 cm doorsnede. Deze schaduwplant is een kruising tussen P. gritensis en P. loefgrenii.

Terug naar bgeginpaginaTerug naar beginpagina