Passiebloemen.nl Kweekadvies

      Door Henk Wouters                                                                       

 

                                                                   Terug naar beginpagina Een global wetenschappelijk overzicht van de passiflorafamilie Passiebloem hybriden van Henk Wouters en een overzicht van de meeste cultivars in de wereld.  Bijke de wondere wereld van de botanische passieflorasoorten Kweektips en veel gestelde vragen. Links naar andere passiflora sites en sites waar U passiebloemen kunt kopen. Beschrijving van de legende van de passiebloem 

 

We beginnen met de in Nederland meest aanggeboden passiflora caerulea:

Verreweg de bekendste van alle passiebloemen is Passiflora cearulea. Van deze soort zijn verschillende variëteiten verkrijgbaar. De gewone cearulea met blauwe bloemen en de witte selektie die Constance Elliott heet. Bij kruisbestuiving met een andere "kloon" verschijnen de fel oranje vruchten in de nazomer. Deze zijn eetbaar, bevatten veel vitaminen C en hebben een lichte bramen smaak.  Sinds kort is ook een caerulea verkrijgbaar met veel grotere bloemen, een zgn tetraploide soort die na manipulatie het dubbele aantal chromosomen bevat. Deze passiflora "Clear Sky" wordt gekweekt door kwekerij   "Passieplant" en word door diverse tuincentra aangeboden.  Daar er maar één tetraploide soort is geeft deze nagenoeg geen vruchten. Als U graag vruchten heeft, kunt het best een blauwe en witte kopen.  U bent er dan zeker van dat U twee klonen heeft.  Ze kunnen bij elkaar geplant worden.  De witte is een beetje beter bestand tegen de winter. Vanuit de wortels groeit deze wel als blauwe passiebloem terug. 

Nadat U een caerulea gekocht heeft kan deze het best in april op een beschutte zonnige plek tegen een muur of schutting geplant worden.  Maak een plantgat van ca 60 x 60 x 60 cm en vul dit aan met goed waterdoorlatende grond.  Dit is erg belangrijk, daar de wortels in de winter dan niet te nat worden, want daar kunnen ze niet tegen. Als U de plant zo leidt, dat U deze in de winter in zijn geheel  dicht bij de grond kunt leggen, dan is deze beter beschut tegen vrieskou.  Zorg er dan wel voor dat de plant niet stikt.  Een gezonde passiebleom kan tot 6 meter in één zomer groeien, dus geef hem de ruimte. U wordt dan beloond met vele welriekende bloemen die anderhalve dag bloeien, open rond het middaguur en sluitend de volgende middag.

Snoeien indien nodig doet  U het best in april als de plant begint uit te lopen.  In het najaar en tijdens de winter niet snoeien.  Een passiebloem gaat meestal niet zo lang mee.  In ons klimaat worden planten die ouder dan twee jaar zijn in de winter vaak geveld.  De stam is dikker geworden en deze scheurt graag open waardoor deze ten prooi valt aan regen, schimmels en koude.  Indien een plant tot aan de grond afsterft is deze meestal niet dood.  In juli/augustus loopt deze vanuit de wortels opnieuw uit. Dit kan meters verder gebeuren.  Deze uitlopers geven het eerste jaar géén bloemen. Wilt U een plant bewaren voor het volgende seizoen, dan is stekken aan te bevelen.  Gestekte planten zullen veel sneller bloeien.

 

We gaan het nu verder hebben over het kweken in potten:

Passiflora's zijn snelle groeiers en verbruiken tijdens de zomer veel energie. Dit houdt in dat de plant ook veel wortels ontwikkelt om aan deze behoefte te voorzien.  Na één seizoen zit de kluit dan ook vol met wortels en is de groei er uit.  Om de plant een verjoningskuur te geven kan deze opnieuw opgepot worden. We vermelden eerst even hoe de plant de winter doorkomt.  Omstreeks half oktober moet de plant naar binnen, op een lichte plaats met een temperatuur van ca 10 graden. Echte tropische soorten zoals P. racemosa , alata, Decaisneana, overwinteren op 15 tot 20 graden. Geef weinig water  zodat de kluit altijd vrij droog is.   Vanaf eind januari is het tijd om de plant te verpotten. Deze tijd hangt af van het feit of U de plant na het verpotten wat warmer kunt zetten.  Als dit niet het geval is, is het beter tot maart te wachten.  Nu het verpotten.  Haal voorzichtig de kluit uit de pot en let op dat er geen delen met wortels afscheuren.  Klop langzaam het zand ( ongeveer de helft )  tussen de wortels uit.  Als U merkt dat er veel wortels verloren zijn gegaan is het zaak de hoeveelheid bladgroen evenredig te verminderen.  Dit kan door een aantal bladeren te verwijderen of de plant een stuk terug te snoeien.  Let wel op dat er voldoende bladgroen overblijft. 

De potgrond:  Kies voor een wat grovere potgrond die erg luchtig is en goed waterdoorlatend is.  Bij voorkeur géén cocopeat gebruiken.  Dit houdt vocht langer vast en daar houdt een passiflora niet van.  Er mag een beetje osmocote in zitten.  U kunt ook onderin de pot een klein beetje koemest toevoegen,waar overheen  een laagje grond, zodat de wortels niet verbranden.  Zet hierop de plant en vul rondom aan  met potgrond. Druk deze niet te vast aan, want dan is de grond minder luchtig.  Geef de eerste keer royaal water en daarna telkens pas weer als de grond begint uit te drogen.   Zo ontwikkelen de wortels zich goed en begint de plant goed te groeien.  Zodra de groei er goed in zit en er behoorlijke uitlopers zijn ontwikkeld, kan er iets meer water gegeven worden.

De voeding:  Als plant starter in het voorjaar  10-52-10 en vanaf mei 20-20-20 voor blad en stengelgroei. 

Sommige passiflora's kunnen tot 6 meter lang worden in één groeiseizoen. Gemakkelijke soorten voor in de kuip zijn:  P. caerulea,  P. Violacea,  P. Marijke,P. Jutta, P. aurantia, P. Keizering Eugenie, P. Lady Margaret P. Silvie. Dit zijn soorten die bij de wat beter gesorteerde tuincentra  tussen april en juli verkrijgbaar zijn.  

Lees verder

      

Terug naar bgeginpaginaTerug naar beginpagina