Passiebloemen.nl Soorten     

      Door Henk Wouters                                                             

 

                                                                   Terug naar beginpagina Een global wetenschappelijk overzicht van de passiflorafamilie Over passiebloem hybriden  Bijke de wondere wereld van de botanische passieflorasoorten Kweektips en veel gestelde vragen. Links naar andere passiflora sites en sites waar U passiebloemen kunt kopen. Beschrijving van de legende van de passiebloem 

 

 

 De meeste soorten Passiebloemen komen van nature voor in Midden- en Zuid Amerika, het zuiden van Noord Amerika, het caribisch gebied, Australie (4) en een enkeling in  Azie en Afrika (2). Men veronderstelt dat de oorsprong van de passiflora in Peru ligt, een land waar erg veel soorten voorkomen zowel hoog in de andes tot in het tropisch laagland van het amazone gebied.Nog steed worden er jaarlijks nieuwe soorten ontdekt en er zijn inmiddels al zo'n 600 soorten bekend. Door vaak zware veld tochten hebben wetenschappers door de jaren heen de meeste soorten in kaart gebracht.  Toch worden er vrijwel elk jaar nieuwe passiflora soorten gevonden.  Op de foto hierboven sta ik in het andes gebergte van Peru waar we in 2008 zo'n 50 soorten hebben gevonden waaronder méér dan 10 onbekende soorten. Door de ontbossing worden steeds meer planten bedreigd. Passiflora's groeien het liefst langs een bosrand. Als hier bijvoorbeeld een weg loopt, dan wordt deze onderhouden en worden de bermen regelmatig schoon gemaakt wat tot een enorm verlies aan planten leidt. Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld de Dominicaanse republiek, waar rond 1900 een vijftigtal soorten voorkwamen.  Een aantal is na de ontbossing tijdens de vorige eeuw inmiddels uitgestorven.

In 2003/4  Heeft de amerikaanse wetenschapper John Mc. Doughal de balans opgemaakt en een schema van het geslacht passiflora gemaakt. dit vindt U hier: www.passiebloemen.nl/Geslacht passiflora.htmlVan enkele mooie passiebloem soorten vindt U onderstaand enkele foto's en helemaal onderaan kunt U naar een groot aantal foto's van soorten kijken door op de onderste foto te klikken.

passiflora antioquiensis komt oorspronkelijk uit Colombia. Deze vij moeilijk te kweken plant heeft naar mijn mening een van de lekkerste vruchten.

Passiflora Alata komt van oorsprong uit het tropisch laagland. Deze soort heeft dikke zoete oranje vruchten.

Passiflora holocericea is een mooie serre plant. In de zomer verschijnen de trossen met bloemen.

passiflora caerulea is wel de bekendste soort die in nederland op grote schaal aangetroffen wordt. In het najaar wordt U beloond met eetbare gezonde oranje vruchten.

                                                      

This species I found in Costa Rica in 2006. DEze zoort heb ik Costa Rica in 2006 gevonden.

Tjos

 

Door op de onderstaande link te klikken kunt U zo'n 600 foto's van passiebloemen bekijken.

  

Terug naar bgeginpaginaTerug naar beginpagina